Türkiztoll

Színezd ki vele a hétköznapokat! :)

Hasznos gyakorlat # 3 – Mantrázz!

- augusztus 8, 2013

Mi a mantra szerepe a meditációban?

Védelmezi a tudatot és védelmez minket a saját tudatunktól. Próbáld ki, ha ideges vagy, ha érzelmi problémád van, ha szétszórt vagy, mondogass egy mantrát magadban.

Rövid időn belül észreveszed, hogy sokkal nyugodtabb leszel. A mantránál minden szótagot szellemi erő hat át.

Segítségül itt egy nem titkos, sokak által ismert mantra: OM MANI PADME HUM

(Áldás minden lény számára).

A Meditáció során ne terheld, és ne befolyásold a tudatodat, legyen tested természetes, lélegezz úgy, ahogy szoktál. Úgy gondolj magadra, mint az égre, amely átöleli az egész világmindenséget.

Nagyon fontos, hogy a meditáció során szerzett tapasztalatainkat, érzéseinket (belátás, együttérzés, jó kedélyállapot, nyitottság, ragaszkodás-nélküliség) a mindennapi életünkben alkalmazni tudjuk.

 

Ezt a részt Petrezselyem József Pránanadi című könyvében olvastam. Érdekes olvasmány, de főként azoknak nyújt hasznos segítséget és emlékeztetőt, akik részt vettek a mester által tartott kurzuson és beavatáson. Vannak benne olyan részek is azonban, amit a hozzám hasonló  hétköznapi halandók is hasznosíthatnak. Tetszett például a meditációról és a mantráról szóló rövid leírása. E kapcsán jutott eszembe, hogy már régen is többször rákerestem erre a mantrára és szívesen hallgattam. Kikapcsol és ellazít. Nem feltétlenül csak meditációhoz lehet használni. Néha megkönnyíti az esti elalvást, álomba ringat, vagy jó hallgatni csak úgy háttérzeneként, amikor az ember dolgozik. De volt már kifejezetten emlékezetes élményem is a mantra kapcsán. Egyszer egy nehéz nap után hallgattam és olyan nagy hatással volt rám, hogy a könnycsatornáim szinte azonnal megnyíltak és a sírás és a dal, illetve mantra által teljesen megtisztultam és felszabadultam. Ajánlom mindenkinek, jó vagy rossz napokon egyaránt segít, ellazít, megnyugtat,megtisztít, felszabadít, feltölt és magával ragad.

om Mani Stone

(A mantrát gyakran jól látható helyre teszik, netán kőbe vésik , hisz elolvasva ugyanolyan hatása van, mint mikor ismételgetjük, vagy imamalmot használunk. Az áldás minden esetben érvényes.)

Az én egyik kedvenc verziómat ebből a mantrából  ide kattintva hallgathatod meg. Ez egy különösen hosszú, több mint egy órás kiadás. Ha egy idő után unalmassá válik, nyugodtan megállíthatod. Én azért szeretem, hogy ilyen hosszú, mert nem kell tíz percenként újraindítani és ezzel megszakítani az épp aktuális dolgomat.

 

A szótagok külön-külön való értelmezése Őszentsége, a Dalai Láma szerint:

„Nagyon jó, ha gyakran ismételjük az Om Mani Padme Hung mantrát, de miközben ezt tesszük, figyelnünk kell a jelentésére is. Arra a hat szótagra, amely nagyszerű és egyben hatalmas is. Az első az Om szótag, amely az imádkozó tisztátalan testét, beszédét és gondolkodását szimbolizálja, de egyben Buddha tiszta testét, beszédét és gondolkodását is. Az igaz utat a következő négy szótag mutatja meg.

A Mani ékszert jelent és a módszert szimbolizálja: a megvilágosodás, a könyörület és a szeretet ősi szándékát.

A Padme jelentése lótusz, és a bölcsességet szimbolizálja. Az egyszerűséget a rendszeresség és a bölcsesség osztatlan egységével lehet elérni.

Az osztatlanságot az utolsó, Hung szótag szimbolizálja.

Tehát az Om Mani Padme Hung hat szótaga azt jelenti, hogy az osztatlan rendszeresség és bölcsesség útjának gyakorlásával saját tisztátalan testünket, beszédünket és gondolkodásunkat Buddha tiszta testévé, beszédévé és gondolkodásává változtathatjuk át.”

További érdekességeket olvashattok még  a mantráról itt vagy például itt is.

Ha még több hasznos gyakorlatról szeretnél olvasni, akkor megteheted ide vagy épp ide kattintva! Szép napot és jó mantrázást!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: