Türkiztoll

Színezd ki vele a hétköznapokat! :)

Dolgok, amiket a kiskutyámtól tanultam

- január 24, 2014

Néhány hónapja hoztam egy bejegyzést, amiben olvashattatok arról, hogy mit is tanulhatunk az óvodában. Alapjában jóval fontosabb dolgokat, mint ahogy ez elsőre hallatszik. Ez a bejegyzés adta az ötletet, hogy csokorba szedjem azokat a dolgokat, amiket a kiskutyámtól tanultam. Nos, nem is olyan kevés, mint először hittem és újragondolva, igencsak értékes és fontos leckék ezek számomra. Remélem ti is találtok közte valami érdekeset!

Lássuk hát, azokat a bizonyos dolgokat:

 • Az alvás jó neked, nagyon jó! Aludj minél többet, ne szégyelld, ha néha délután rád tör egy kis szundíthatnék! Ha van időd, használd ki és pihenj! Ami nagyon fontos, ne pattanj fel egyből ébredés után, hanem nyújtózz jó nagyokat és jó hosszan és mellé ásíts is! Add meg a módját az ébredésnek, ez egy szertartás és nem kapkodhatod el!
 • Játszani jó, a játékból sosem elég! Különösen jó, ha akad játszópajtásod is! Mindig szakíts időt egy kis játékra, így őrizheted meg magadban a gyermeket, a játék megfiatalít mindenkit!
 • A testmozgás fontos, naponta többször is! A hosszú séták nagyon jók neked, nem is hinnéd mennyire jók! Kezdetben, amikor Mandy még kisebb volt, akkor csak tíz percekre, negyed órára vittem le. De amint cseperedett ez az ádáz kis négylábú, úgy annál többet igényelt a sétából. Azt vettem észre, hogy nem csak neki, de nekem is megnőtt a séták utáni igényem, sőt, egyenesen hiányzik, ha kimarad egy-egy alkalom. Így mostanság reggel, vagy délután is lemegyünk egy órára, és este is. Utána nagyon jól érezzük magunkat, kellemesen elfáradunk, mint a mai séta után is. Mandy most úgy alszik, mint a tej, nekem pedig legalább van időm befejezni ezt a bejegyzést. 🙂

awwww so cute

Tegnap elvittük egy kutyaparkba, ahol póráz nélkül rohangálhatott és kedvére ismerkedhetett és bohóckodhatott a többi kutyával. Több ilyen park is van a környékünkön, csodálatos erdőkben. Imádom ezeket a helyeket, varázslatos energiájuk van. Óriási fák, friss levegő, a tiszta föld a talpad alatt, fenyőillat és bolondos, csaholó kutyák mindenhol. Kutyák és gazdik menedékhelye egyaránt. Sőt nem csak a kutyák lehetnek póráz nélkül, de a gyerekek is. 🙂

Rengeteg gyerek futkorászott ott tegnap is. Iskola után kiszabadulnak a szabadba és levezethetik fölös energiájukat. Az egész napos zárt térben való ücsörgés után kedvükre ugrándozhatnak és játszhatnak kis kedvencükkel. Az ilyen parkok nemcsak a kutyáknak, de az embereknek is hatalmas ajándékot jelentenek. (A mai egyik bejegyzésem a hálanaplóba a délutáni sétánk lesz. Az idő olyan, mint ha tavasz lenne. Napsugaras délután, rengeteg embert kicsalogatott az utcára a jó idő, mindenki mosolyog és vidám és a nap szinte felmelegít. Rendkívül hálás vagyok ezért a szép időért, különösen hogy a reggel csípős és ködös volt. A délután mindenért kárpótolt. Séta közben pedig megcsodáltuk az egyik kedvenc házamat, amit én csak meseháznak hívok. Ígérem, erről is mesélek még majd, szentelek egy bejegyzést neki).

 • Nem kell mindent megenni, ami a tányérodon van! Ha csak egészséges ételeket eszel, és abból is csak mértékkel, akkor remekül fogod magad érezni és kiváló kondícióba leszel. Sokszor már csak a szemem kívánja az ételt és általában bele is esek abba a csapdába, hogy engedek a kísértésnek. Utána persze mindig megbánom és rájövök, hogy hiba volt nem ellenállni a csábításnak. Sokkal jobb a közérzetem, ha mértékkel eszem és lassan. Ez nekem nagy kihívás, mert sokszor csak belapátolom az ételt és közben millió más dologra figyelek – többek között böngészek az interneten – ami valljuk be őszintén, nem túl egészséges dolog. Mandy-től azonban erről is sokat tanultam. Nevezetesen ha eszel, akkor az evésre figyelj és ne másra! És amint az előbb említettem, nem kell mindent felfalnod, amit eléd tettek! Ha marad egy kis üres hely a pocidban, akkor sokkal jobban érzed magad és könnyebben megy a mozgás is!
 • Tartsd tisztán a fogaidat, mert nagy szükséged van rájuk! Rágni jó dolog!
 • Igyál sok-sok vizet, mert az jó neked! Átmossa az egész szervezeted, felfrissít és feltölt energiával.
 • Mosolyogj mindenkire és a világ visszamosolyog rád (kutyáknál ez a farok csóva)! Idegenek állnak veled szóba és mindenki veled akar barátkozni, ha pozitív jelzéseket adsz a külvilág fel, azaz örökké vidám, optimista és mosolygós vagy.
 • Szeress mindenkit! Ne ítélj látszatra, külsőségek alapján. Ha kedves vagy, akkor mindenki kedves lesz veled kezdve a kisgyerektől, egészen az öreg, zsörtölődő bácsiig.

sweet Mandy

 • Élj a jelennek! Élvezd ki a pillanatot, mert hamar elszalad! Ha úgy érzed, hogy valamit szépet látsz, akkor állj meg és ne szégyelld megcsodálni! Figyeld meg a bokorban játszadozó madárfiókákat, nézz meg egy kocogó kiskutyát, egy arra szálló madarat, vagy pillangót! Figyeld meg a dombok felett lebukó napsugarakat, vagy ahogy a szél lengedez az ágak között! Olyan rövid az élet, ne szalaszd el a szép pillanatokat! Gyönyörködj a természetben, hisz a gyerekek és az idős emberek is azt teszik, méghozzá a világ legnagyobb bölcsességével!
 • Ne feltételezz, és ne gondold túl a dolgokat! Ha valamit meg akarsz tenni, akkor tedd meg most azonnal! Ha el akarsz menni valahova, akkor menj most! Ha kíváncsi vagy valamire, akkor deríts ki! Ne legyenek kétségeid és ne hagyj kételyeket! Légy bátor és cselekedj! Ha mégsem megy olyan könnyen, akkor nyugodtan szaglássz körbe először! Ha félsz egy kicsit, akkor nyugodtan menj közelebb és ismerd meg az ismeretlent!
 • Légy hűséges! Mindig, minden körülmények között! Az a másik volt olyan nagylelkű, hogy megajándékozott téged a bizalmával és neked adta a legféltettebb kincsét, a szívét. Nőj fel a feladathoz és légy méltó erre az ajándékra!
 • Vállalj felelősséget! /”Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”/
 • Maradj meg gyereknek! Légy mindig játékos, vidám, tisztaszívű és tiszta tekintetű! Ha lelkedben megmaradsz gyereknek, akkor nincs semmi félnivalód, mert utadat szerencse és szeretet fogja kísérni, bármerre is mész, bárkivel is találkozol.
 • Ne szégyelld az érzéseidet! Semmi okod sincs, hogy takargasd az érzéseidet! Bátran mutasd ki, ha boldog vagy és azt is, ha valami bánt! Nyugodtan lehetsz dühös és sírni is szabad ám.
 • A friss levegő és a természet a barátaid! Látogasd meg őket olyan gyakran, ahogy tőled telik!
 • Falkában élni jó! Az egyedüllét sokszor jót tesz, megismerheted önmagad, de magányos sose légy! Mindig keress fel valakit, ha szükséged van egy kis támogatásra. Barátok nélkül nem érdemes élni!
 • Barátokat szerezni, ismerkedni könnyű! Ha kedves vagy és mosolyogsz, akkor nemcsak a mostani barátaid lesznek érted oda, de könnyen szerzel újakat is!
 • Ha valami érdekel, járj utána! Indulj el, szaglászd körbe, nézd meg jól! Ne légy szégyenlős, tedd meg, amire vágysz, fedezd fel, ami érdekel! A kiváncsiság nem is olyan rossz dolog! Tanulj, hisz tanulni sosem késő, a tudás kincs!
 • A simogatás jó neked, engedd, hogy szeressenek! Az érintés csodákra képes, megnyugtat, gyógyít és feltölt!

Ugye egyetértetek velem, hogy rengeteg dolgot tanulhatunk egy kiskutyától is? 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: