Türkiztoll

Színezd ki vele a hétköznapokat! :)

Dolgozz otthonról!

- május 27, 2015

Múlt pénteken volt a Dolgozz otthonról nap, ezért én gyorsan el is határoztam, hogy ennek örömére a mai cikkem fonalát ezen a szálon gombolyítom végig.

Ha otthonról dolgozom, akkor a magam ura vagyok. Nagy lehetőség és nagy felelősség is egyben.

Minden – na, jó, a legtöbb – blogger álma az, hogy egyszer végre főállásban írhasson. Titkon, vagy kendőzetlenül, de mind erről álmodozunk, csak van, aki kimondja, valaki pedig inkább megtartja magának ezt a gondolatot és álmokat szövöget otthona csendes magányában.

Mi lehetne annál szebb és jobb, mint hogy azért fizetnek, amit szeretek csinálni? Sokszor elgondolkoztam már ezen és ami azt illeti, néha azért kicsit félelmetes is ez a gondolat. Csupán azért, mert talán túl nagy lenne a megfelelési kényszer és ez tönkretenné mindazt, amit jelenleg örömmel, önként és dalolva végzek. Az ilyen gondolatokat azonban legtöbbször igyekszem gyorsan elhessegetni, olyan gyorsan, amilyen hirtelen felbukkannak. Hisz ha az ember nem hisz magában és megilljed a sikertől, még mielőtt bekopogtatna az ajtaján, akkor mégis hogyan akarja elérni azt? Szóval ilyenkor mindig megpróbálok a lehetséges előnyökre gondolni és egy csodálatos jövőképet magam elé vetíteni.

Home-Office

Magad osztod be az idődet

Te mondod meg, hogy mikor kezdesz, és mikor fejezed be a munkád. Úgy osztod be a rendelkezésedre álló időt, ahogy akarod, sőt, az is csak rajtad múlik, hogy mennyi is valójában az a rendelkezésre álló idő. Dolgozhatsz reggel, este, vagy ha úgy tetszik, az éjszaka közepén is.

Persze ez a nagy szabadság ugyanúgy hátrányt is jelent, hisz nem léphetsz le ötkor, mondván, hogy kit érdekel mennyi munka van még hátra, vége a munkaidőmnek, megy a buszom, én bizony elhúzom a csíkot. Hisz a home office-nak épp ez a lényege. Otthon vagy, nem kell rohanni. Így néha előfordul, hogy az ember lánya belefeledkezik a munkába és elvész az idő ködében. Ilyenkor hajlamos túlhajszolni magát és ez bizony a produktum rovására megy.

Több időd jut a családra

Kényelmesen összekészítheted a családot reggel, nem kell azon izgulni, hogy közben lekésed a buszt, vagy nem érsz be időben, mert a dugóban ragadtál.

 Persze ez azt is jelenti, hogy néha amikor épp egy csodás gondolat jut eszedbe és magával ragad a flow, amikor úgy érzed, hogy órákon át tudnál megszakítás nélkül dolgozni, hirtelen a családtagok szép sorjában megjönnek a suliból és a munkából és akkor vége mindennek. A férjednek vacsora kell, a gyereknek segítség a leckében, a kutya pedig sétálni akar. És hogy te mit akarsz? Azzal a kutya sem foglalkozik, így bizony nehéz befejezni akár egy rövidre szabott cikkecskét is.

Te vagy a saját főnököd

Nem pattog körülötted egy elviselhetetlen kis paprikajancsi, aki folyton a határidőkről és a kötelességekről papol és még a tekintetével is ölni tudna. Te magad döntöd el, hogy mit, mikor, milyen sorrendben szeretnél véghezvinni. Ez persze megint csak lehet hátrány, ha szeretsz lazsálni, elnyújtani a dolgokat és bármi mással foglalkozni, csak dolgozni ne kelljen.  Egy idő után azonban mindenki el jut arra a szintre, amikor már belátja, hogy még mindig jobb magunknak parancsolni és a saját utasításainkat követni, mint úgy táncolni, ahogy más fütyül.

Közel az iroda

Akár pizsamában is dolgozhatsz, elég csak átslattyogni a másik szobába, vagy az étkezőbe. Senkinek nem fog feltűnni, hogy a legújabb bejegyzésedet vagy regényedet slamposan, kócos hajjal, szakadt melegítőben írtad meg. Persze ez egy idő után lehangoló is tud lenni, ha az ember lejjebb ad a saját igényeiből, netán elfelejti őket. Otthon hajlamosak vagyunk elhagyni magunkat, ami szintén nem tesz jót az alkotásnak. Erre kínál kiváló megoldást Flylady húzz cipőt ötlete, amiről egyszer már írtam itt a blogon.

Nem kell korán kelned

A home office egyik legjobb előnye, hogy megspórolhatod a munkába való ingázás időtartamát. Ezt felhasználhatod arra, hogy otthon gyorsan rendet tegyél, reggelit készíts, elindíts egy mosást, bepakolj a mosogatógépbe, vagy a megspórolt utazási időt felhasználhatod munkára is, csak rajtad áll.

Nem kell sokat utaznod

Nem csak időt, de benzinköltséget, vagy akár a buszbérlet árát is megspórolhatod. Plusz jó, hogy a környezetet sem kell szennyezned. Persze ez nem vonatkozik azokra, akik egyébként is gyalog, vagy biciklivel járnak munkába. Ezúton is hatalmas respect és nagy ölelés Nektek!

Az előnyökön kívül említett hátrányokkal nem igazán szoktam foglalkozni, engem nem tudnak megijeszteni és eltántorítani az otthoni munka szeretetétől. Egy írónak nem kell tökéletesebb, bensőségesebb légkör, mint a saját otthona. A jól megszokott kis dolgai, az otthon biztonsága és melege. Ott kényelmesen hátradőlhet, elmélkedhet, gondolkozhat és alkothat. Inkább a pozitívumokra és az előnyökre koncentrálok és azokkal foglalkozom..

Persze ismerem magam, a határaimat, az erősségeimet és a gyengeségeimet. Biztos vagyok benne, hogy lenne egy-egy délután, amikor elgyengülnék és engednék az ágy hívogató csábításának egy pihentető alvás elejéig, vagy inkább a sétát választanám az írás helyett. Ezzel azonban nincs semmi probléma, hisz az ilyen jellegű tevékenységek után kipihentebben, produktívabban látok neki egy-egy munkának. A séta például nekem kiváló ihlethozó. Van, hogy otthon egy árva gondolat, vagy új ötlet sem ugrik be és elég, ha elmegyek a kutyával egy órás sétára és közben valahogy minden kérdésre választ kapok, minden probléma megoldódik magától és olyan ötleteim támadnak, amik otthonom magányában biztosan nem találnának meg.

once upon a time

Figyeld meg mikor vagy produktív!

Ez talán az egyik legfontosabb követelmény, hogy otthon is hatékonyan tudj dolgozni. Én általában reggel vagyok tettrekész és ezt szeretem is kihasználni. A reggel frissességével, újdonságával jönnek a legjobb és leghasznosabb gondolatok, formabontó ötletek. Ezeket nincs mindig időm részletesen kibontani, arra azonban akkor is ügyelek, hogy valamilyen formában lejegyezzem őket. Jobb persze minél részletesebben, ám ha nincs rá időm, akkor csak néhány mondatot, esetleg egy-egy szót írok le, amiről később biztosan beugrik minden, amikor van időm kibontani azt a bizonyos gondolatmenetet.

Az ihlet időzíthető

Reggel jön az ihlet, de nekem dolgoznom kell. Nem esem kétségbe, egyszerűen eltolom az ihletet. Igen, lehetséges, nem varázslat. Mindössze feljegyzek néhány szót, amint már az előbb is említettem. Így délután, este, amikor hazaérek, akkor ott folytatom, ahol reggel abbahagytam. Ha van időm a munkahelyen, akkor ott bontom tovább a félbehagyott, vagy még el sem kezdett cikkeket.

Napi rutin

A mindennapjaim munkával telnek, de ez egyelőre még nem az álommunka, amit elképzeltem magamnak. Ettől nem esem kétségbe, bejárok a munkahelyeimre és tisztességgel, becsülettel ellátom a feladataimat. Mellette pedig minden nap foglalkozom azzal, ami igazán érdekel, ami fontos számomra, vagyis az írással. Nem kényszerből teszem, nem kötelességből, hanem azért, mert egyszerűen érdekel, jól esik, szeretem és élvezettel tölt el ez a tevékenység. Különben is, ha a munkám mellett nem vagyok hajlandó erre is minden nap időt szánni, akkor hogyan is várhatnám el, hogy egyszer majd főállású íróként tevékenykedjek.

El tudom ám képzelni a mindennapjaimat úgy, hogy csak az írás tölti ki őket. Higgyétek el, nem egyszer eljátszottam már a gondolattal. 🙂 Hogy milyen lenne a napi rutin?

Például reggel séta a kutyával, majd néhány óra írás, aztán könnyű reggeli vagy ebéd, újabb séta, kis pihenés, vagy alvás, délutáni írás és/vagy olvasás. A reggel legnagyobb részét mindenképp írásra szánom, mert délután hajlamos vagyok elveszteni a figyelmemet és a türelmemet is és inkább foglalkozom bármi mással, mintsem, hogy írjak. Így kihasználom a számomra legproduktívabb napszakot az írásra. Délután pedig ráérek apró-cseprő ügyeket elintézni, háztartást vezetni, kertészkedni, a kutyával foglalkozni és láblógatva olvasni.

Az otthoni munka egy csodálatos lehetőség, ha megtanulunk élni vele. A hátrányokból előnyöket kovácsolni és mindennek a pozitív oldalát nézni. Így lehetünk saját magunk urai és megtanulhatjuk élvezni a munkánk gyümölcsét.

A bejegyzést a wmn.hu múlt heti cikke ihlette, a szerzők véleményét az otthoni munkával kapcsolatban itt olvashatod.

Te el tudnád képzelni, hogy otthonról dolgozz?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: