Türkiztoll

Színezd ki vele a hétköznapokat! :)

Félévzáró terepszemle

- július 3, 2015

Nemrég beköszöntött a nyári szünet az iskolásokban, mi felnőttek azonban tovább robotolunk. Hihetetlen, hogy máris elszaladt ennek az évnek a fele. Az újévi kábulat után jöttek sorra az ünnepek és mire északapunk, ismét itt lesz az év vége. Persze nem jön el olyan gyorsan, még épp időben vagyunk, hogy megnézzük azt a bizonyos listát, amit év elején írtunk és nyakon csípjük magunkat. Legyen szó fogadalmakról, célokról, álmokról vagy vágyakról, nem árt egyfajta számvetést végezni és áttekinteni, hogy hol tartunk.

career-goals-2015-resource

Jó tempóban haladunk? Elkezdtük egyáltalán? Be tudjuk fejezni időben? Ehhez hasonló megannyi kérdés cikázik ilyenkor az ember fejében. Egy a lényeg, hogy semmiképpen se essünk kétségbe. Még akkor sem, ha teljesen megfeledkeztünk a kis listánkról. A teendőnk csupán annyi, hogy jelöljünk ki magunknak minden egyes cél mellé egy határidőt is, hogy biztosan ne csússzunk el.

Ha még egyáltalán nem kezdtünk bele a megvalósításba, akkor nyílván kicsit húzósabb lesz a dolog, de ez egyáltalán ne vegye el a kedvünket és tettvágyunkat. Sőt, inkább adjon erőt, hogy mindezek ellenére is képesek vagyunk véghezvinni a ránk váró feladatokat.

Ami segíthet:

Listaírás

Ha írásban látod a teendőket, az máris segít a végrehajtásban. A legtöbben vizuális típusok vagyunk, így egy jó lista elkészítése életbevágó lehet. Aztán már nincs más dolgod, mint pontról pontra haladva elvégezni az egyes tételeket és rábízni magunkat a listaírás pszichológiájára.

Prioritás felállítása

Gyakran hajlamosak vagyunk halogatni és még ennél is gyakrabban szeretünk elsiklani a fontos dolgok felett. Hogy mire is gondolok? Bármi mással képesek vagyunk foglalkozni, csak a célunkkal, az igazán lényeges dolgokkal és sürgető teendőkkel ne kelljen. Ha írnom, vagy dolgoznom kell, akkor hirtelen észreveszem, hogy milyen sok a szennyes és a mosatlan edény, mennyire ráférne már a lakásra egy alapos porszívózás és portalanítás. Ilyenkor kell levinnem a kutyát is sétáltatni, mert most életbevágóan fontos, egy percet sem késlekedhetünk. Nos, éppen ilyenkor kell erőt vennem magamon és a feladatra koncentrálnom. Ahogy Brian Tracy is tanítja, először mindig a legnagyobb békát kell lenyelnünk és utána áttérhetünk a többi teendőre, az úgynevezett jutalomfeladatra is. További tippek itt találsz Brian-től.

succes

Fókuszálj!

A fontossági sorrendet nem hiába állítja fel az ember. Miután meg van a legsürgetőbb és leglényegesebb feladat, arra koncentrálj! Sokszor azt képzeljük magunkról – és talán valóban így is van -, hogy egyszerre több dologgal is tudunk foglalkozni. Lehet, mégis sokkal hatékonyabb leszel, ha egyszerre csak egy dologra, a legfontosabbra koncentrálsz.

Most!

A majd holnap, a majd később és a ráérünk még helyett legyen a jelszavad a MOST. Sokkal kellemesebb lesz úgy a szabadidős tevékenységeket űzni, ha már nem fenyeget egy sürgősen elvégzendő feladat.

Határidők kitűzése

Ez mindig segít, ez a legjobb módja, hogy az álmodozásból, fantáziálásból realitás szülessen. Fontos, hogy legyen reális a határidő! Ne legyen túl hosszú, mert akkor halogatásra és lustaságra bátorít, de túl rövid se legyen, különben a negatív élmény lelombozhat.

Célok, részcélok

Ha túl nagy a feladat, akkor bontsd nyugodtan részekre, így nem szegi kedved és könnyebb lesz a teljesítés is. Minden egyes részcél teljesítése után újabb lendületet kapsz, ami arra ösztönöz, hogy minél előbb nekiláss a következőnek és további sikereket érj el.

Motiváció, dicséret, jutalom

Igen fontos részei a munkának, sose feledkezz meg róluk! Sokkal könnyebb és lényegesen szórakoztatóbb úgy egy feladat végrehajtása, ha a várt siker lebeg a szemed előtt. Bár a munka és az általa elért eredmény az igazi jutalom, ha mégis többre van szükséged, akkor nyugodtan vess be olyan motivációt, ami biztos hatást ér el nálad.

Inspiráló oldalak, blogok, könyvek, idézetek

Ne restellj segítséget kérni mástól! Legyen az egy ismerős, vagy akár egy mentor. Lapozz fel motiváló könyveket és meríts erőt belőlük! Nem is hinnéd, milyen sokra képes egy-egy ilyen olvasmány!

Mondj nemet!

Általában olyankor találnak meg az ismerősök apró-cseprő ügyeikkel, amikor neked épp halaszthatatlan elintéznivalód akad. Ne szégyellj nemet mondani! Gondolj néha magadra is, ne csak mindig másokra. Helyezd előtérbe a saját céljaidat és álmaidat! Ez persze nem jelenti azt, hogy ne segíthetnél másokon, de néha igenis törődhetsz CSAK saját magaddal. Ettől nem leszel önző, csupán egy tudatos ember, aki halad a céljai felé.

goals1

Példaképek

Adjon erőt példaképed, ő inspiráljon téged, ha elfogy a szuflád. Érdemes egy sportolót is választani a példaképek közé, nagyon motiváló tud lenni az, ahogyan minden nap a céljaiért küzd. Nem hagyja, hogy ellustulj, mert sikerei téged is cselekvésre ösztönöznek.

Barátok, család, támogatók

A legnagyobb példaképek mellett fontos a személyes támogatás is. Mindig jól jön egy vagy több olyan személy, akitől közvetlenül is tudsz segítséget kérni. Keress egy pajtást, akivel közösen dolgozhattok a célok megvalósításán. Így nehezebb lesz elsumákolni egy-egy faladatot.

Sosincs késő!

Nagyon fontos magadban tudatosítani, hogy sosincs késő változtatni. Nem dől össze a világ, ha nem írtál újévi fogadalmakat, vagy nincs még kész listád a célokról. Bármikor nekiláthatsz a listaírásnak. A legjobb, ha már most elgondolkozol azokon a dolgokon, amiket még idén szeretnél teljesíteni és rögtön írásba is foglalhatod őket. Bár még messze van karácsony, de ha valami igazán nagyot akarsz alkotni, akkor jobb minél előbb nekilátnod! 🙂

Kapcsolódó bejegyzések:

100 nap

Még 3 hónap

Tervezz, álmozz, tűzz ki egy célt

Ráncba szedem az életem

Határozd meg a célod!

A listaírás pszichológiája

Bontsd részekre a tennivalókat!

Bakancslista

A siker 21 szabálya

Tegyél rendet magad körül!

Sikerkalauz

Önbecsülés javítása

A gondolatok ereje

Tudatos teremtés

25 módszer a lezárásra

Inspiráló tippek a boldogsághoz

Minden nap egy oldal

 


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: