Türkiztoll

Színezd ki vele a hétköznapokat! :)

Vasárnapi tanmese – Egy idős hölgy rocktörténelmet ír

- július 12, 2015

1963 augusztusában egy angol fiatalember megkérte az édesapját, hogy segítsen neki elektromos gitárt építeni. A fiúnak minden vágya volt, hogy remek hangszere lehessen, de a család nem engedhette meg magának, hogy profi, gyárban készült, minőségi gitárt vehessen.

A hangszer, amely ma az „Idős hölgy” nevet viseli, két év alatt készült el: apa és fia minden szabadidejét ennek a munkának szentelte. A gitár faanyagának nagy része egy régi kandallóburkolatból származik, amit a család egyik barátja éppen kidobni készült. A hangok remegtetésére szolgáló, úgynevezett tremoló rendszer egy v alakban meghajlított késpengéből, két szeleprugóból és egy biciklis nyeregtáska tartóvázából készült. Az összes felhasznált anyag kevesebb mint 18 fontot ért, ez mai áron számolva sem sokkal több mint 7 ezer forint.

1-brianmay

A fiú ma már 68 éves. Piros gitárja végigkísérte karrierjét. Nem vett másikat, pedig miután világhírű lett, bármikor megtehette volna. De nem, ő a kandallóból épített filléres hangszerrel szólózott aWe Will Rock You végén, az I Want To Break Free közepén, vagy éppen a Bohemian Rhapsodyzongorafutamai között.

Biztosan kitaláltad már, a gitárépítő fiatalembert Brian May-nek hívják. Ő a Queen gitárosa. Önállóan tanult gitározni, apja megmutatott neki néhány akkordot, a többit füllel és szorgalommal sajátította el. 2011-ben, a Rolling Stone magazin összeállította minden idők 100 legjobb gitárosának rangsorát. May itt is az élmezőnyben végzett: ő a 26.

Mindezt egy kiérdemesült kályhából összeeszkábált hangszerrel. Mindezt pénz és befolyásos ismerősök nélkül. Az egyetemet is ösztöndíjjal végezte: kiváló tanulmányi eredményei nyomán nem kellett fizetnie azért, hogy az Imperial College-ben tanulhasson. És még egy jellemző történet: rock pályafutása kezdetén a diploma előtt hagyta félbe csillagászati tanulmányait – a Queen után, hatvan évesen visszaült az iskolapadba és ledoktorált…

Azért osztottam meg veled a történetét, mert Brian May élete szólhatott volna másról is:

másnak könnyebb, mert megengedhet magának egy jobb hangszert, belőlem így senki sem lesz

bárcsak jobb családba születtem volna, jó iskolákba járhatnék

lehetetlen 18 fontból világklasszis gitárt építeni, inkább meg sem próbálom.

Nem így gondolkodott. Hála Istennek. Te se gondolkodj így – soha! A kifogások helyett mindig a lehetséges megoldásokra összpontosíts. És jusson eszedbe a szomszéd kidobott kandallója, amellyel egy hosszú hajú fiatalember rocktörténelmet írt. Írd újra te is a saját történetedet!

 

Forrás: Sikerkód

 

Reklámok

2 responses to “Vasárnapi tanmese – Egy idős hölgy rocktörténelmet ír

  1. Bogcsi szerint:

    Ez nagyon tetszik! Nem ismertem a történetet. – Az én párom is gitáros, a hangszerek, a zene a mindennapjaink részei. Szinte életre keltek a történet képei a gondolataimban, ….

    • manetti9 szerint:

      Én is csak egy- két hete olvastam először a történetet és egyből megragadott, ezért is hoztam el ide a blogra. Jó ilyen példákról olvasni, hallani, amik erőt, hitet és reményt adnak, hogy minden lehetséges és bárki álmodhat nagyont 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: