Türkiztoll

Színezd ki vele a hétköznapokat! :)

A magyar Iron Lady

- augusztus 14, 2015

Nemrégiben végre sikerült beszereznem Hosszú Katinka könyvét, amire már régóta vadásztam. Ez a könyv zseniális, egyszerűen nem lehet letenni. A benne foglalt élmények, események, történetek olyan nagy hatással voltak rám, hogy szinte faltam az oldalakat. Olyan tempóban haladtam az olvasásban, akár a mi iron ladynk a medencében. Már az első néhány oldal után nagyon sok motivációt, erőt és energiát kaptam tőle.

Az a legszebb ebben az olvasmányban, hogy arra tanít, ami számomra és általában az emberek nagytöbbségének a legnehezebb: kudarc után felállni és újrakezdeni, sőt sikeresnek lenni. Kitűzni újabb célokat, tervezni, merni álmodni, hinni és egyáltalán remélni.

Iron Lady logó

Katinka a 2012-es londoni olimpia után hatalmas pofont kapott. Biztos volt a győzelmében, ami nagyon hamar kicsúszott a keze közül. Sőt, a végén még a dobogóról is lecsúszott. Állítása szerint, ez teljes mértékben az ő hibája volt, mert már a medencében feladta a versenyt. Ahogy a vetélytársa kezdett elhúzni mellette, ő először nem hitte el, majd feladta és nem küzdött teljes erőbedobással. Úgy gondolta, hogy kényelmesen elúszkálhat és még úgy is megkapja a bronzérmet. Tévedett… Az egyik szélső pályán úszott ugyanis egy kínai lány, aki félelmetes tempóval jött és nem csak utolérte, de meg is előzte. Így esett meg, hogy azon az olimpián nem állhatott dobogóra. Utána sötét napok következtek a sportoló életében és persze elérte a mélypontot is… Innen szép nyerni – szokták mondani.

Katkának egy teljes évébe telt, hogy ne csak fizikálisan, de mentálisan is iron ladyvé váljon. A sportolók számára ez a legnehezebb kihívás. A legtöbben túl nagy elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben és persze a rajongók, a közönség sem kímélik az élsportolókat. Érmek, esélyek, latolgatás, mind mind csak megnehezítik a sportoló dolgát.

Egy teljes évébe telt, hogy ne ezekkel foglalkozzon. Ő inkább más kihívást talált magának. Az új cél nem az éremszerzés volt, hanem az, hogy kihozza magából a maximumot. Ez – mint mondja –  sokszor nehezebb, mint a győzelem. Mégis ez a legfontosabb és legnemesebb cél: a legtöbbet kihozni önmagunkból. Ez a gondolat számomra kiváló inspiráció és motiváció is. Erről szól Katinka egész eddigi pályafutása és személyes története is. Az út, amit megtett, ahogy a kudarc után képes volt visszajönni, talpra állni, újrakezdeni, építkezni és óriási sikereket elérni. Ezért igazi példakép mindenki számára, hisz mottója bárkinek igazi lecke és tanulság lehet. A lényeg csupán annyi, hogy ki kell hozni magunkból a maximumot. Akkor már nem számít semmi, az eredmények sem, csak önmagunk, hisz egy valamiben biztos lehetsz: Te mindent megtettél…Ezzel a hozzáállással nem lehet lelkiismeret furdalásod, bárki bármit mondjon. Ő sem a többi úszóval foglalkozik, csakis saját magával. A saját pályáját figyeli,  magára koncentrál és bízik önmagában.  Ez a titok és ami a legfontosabb, hogy száz százalékos erőbedobással dolgozzon.

 Nos, a történet folytatása már mindenkinek ismerős, ugyanis a mi Katinkánk utána nem csak hogy talpra állt, de tényleg nyert is, sőt nap mint nap nyeri meg újabb versenyeit. Mint most legutóbb, a kazanyi vizes világbajnokságon is bizonyította, csúcsformában van és verhetetlen. Két arany- és egy bronzéremmel térhetett vissza, ráadásul sikerült egy országos csúcsot is megdöntenie, ami régóta dédelgetett álma volt. Legutóbb pedig a következő posztot olvastam a facebook oldalán:

Sziasztok! A kazanyi Vilagbajnokságról egyenesen Moszkvába repültünk, ahol elkezdődött az idei nagymedencés Világkupa sorozat. Tegnap és ma volt a verseny, persze nem volt egyszerű egyből versenyezni ismét, csak egy pihenő/utazó nap a VB után. Ennek ellenére jól sikerült a verseny, 4 arannyal, 1 ezüsttel és 1 bronzzal zártam ezt az állomást. Holnap pedig utazunk tovább a 2. állomásra Franciaországba, Chartres városába.

magyarironlady

Szívből ajánlom ezt a könyvet mindenkinek és ígérem, még írni fogok róla legalább egy bejegyzést! 🙂 Egy kis kedvcsinálónak pedig jöjjön még több információ, ami a könyv borítóján olvasható:

“Amióta először, 2008-ban Katinkával találkoztam, az első sorból nézhettem, ahogy világ- és Európa-bajnoki címeket nyer, megdönt 11 világrekordot. A túláradó érzelmek, a büszkeség, az izgalom, az ámulat ezeken a versenyeken olyasmi, amit egyszerűen nem tudok szavakba önteni. Még akkor is elakad a szavam, elérzékenyülök, amikor felvételről újra látom őket. De ezek a sikerek meg sem közelítik azt a Katinka által véghezvitt, leginkább lélegzetelállító változást, amit volt szerencsém végigkövetni. Az átalakulás, ami a 2012-es londoni olimpia és a 2013-as barcelonai világbajnokság között történt, az egyik leglenyűgözőbb, leginspirálóbb volt aminek valaha tanúja lehettem.

Azt gondoljátok, elfogult vagyok, de a helyzetről való véleményemnek semmi köze az eredményekhez vagy a személyes érintettségemhez. Ez a sportoló hozzáállását tükrözi, mielőtt a verseny egyáltalán elkezdődik.

2012-ben Katinkának megvolt a lehetősége, hogy valóra váltsa gyermekkori álmát. Mégis, amikor eljött a pillanat, annyira izgult, hogy mozdulni sem tudott. Utána megjárta a legsötétebb helyeket, ahová egy sportoló eljuthat, a visszavonulást fontolgatta és megkérdőjelezte saját identitását. Barcelónában Katinka mégis teljesen más sportolóként, úgy állt a rajtkő mögé harcra készen, hogy erőt merített a múlt hibáiból, és nem félt az előtte álló úttól.

Aminek tanúja lehettem London és Barcelona között, valóban lenyűgöző volt, és örökké hálás leszek a lehetőségért, hogy része lehettem ennek a történetnek.”

Kapcsolódó bejegyzések:

Ugorj fejest minden nap

Válassz példaképet!

The iron lady’s 5 iron rules

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: