Türkiztoll

Színezd ki vele a hétköznapokat! :)

A J.K.Rowling-sztori

- augusztus 19, 2015

J.K. Rowling nemrég töltötte be ötvenedik életévét. Eme szép kerek évforduló kapcsán több mindent is olvastam az írónő életéről, így bukkantam rá egy filmre, amely az életrajza alapján készült. Mivel írásról szól ez az amúgy is igen szórakoztató és érdekes film, ezért úgy döntöttem, hogy megosztom veletek is.

Rowling már kislányként is imádta a meséket. Jó tanuló volt és nagyon szeretett fantáziálni is, imádott elkalandozni a mesék a világába. A tanórák sokszor túl unalmasak voltak számára. Tanulás közben szívesen rajzolgatott, ábrándozott, fantáziált, emiatt néha összetűzésbe került tanáraival. Mégis osztályelső volt, a tananyagot is kiválóan tudta. Nem csoda hát, hogy iskolaelsőként végez.

Épp ezért nagy csalódás számára, amikor kiderül, hogy mégsem nyert felvételt álmai egyetemére, az Oxfordra. Írást szeretett volna ott tanulni, ez volt a gyermekkori álma. Végül beletörődik és másik szakot választ.

Diploma után dolgozni kezd, bár többször is állást vált rövid időn belül, mert nem találja a helyét. Egyik munkahelyen sem érzi igazán jól magát, mert szíve mélyén tudja, hogy nem ez az, amivel igazán foglalkozni szeretne. Tudja, hogy ő többre hivatott, legalábbis másra, egész másra. Az írásra…

Édesanyja – aki közben súlyos betegséggel küzd – mindig bíztatja és lelkesíti, hogy meg fogja találni a helyét és akkor végre elindulhat a saját útján. Ha itt lesz az ideje kincsem, megtalálod a szavakat, hidd el! – mondja mindig neki.

Rowling épp egy újabb állásinterjúról megy hazafelé, amikor különös álmot lát a vonaton. Megszületik egy történet a fejében és hirtelen beugrik egy név is a semmiből: Harry Potter.

Ezután azonban még hosszú az út a történet teljes kibontakozásáig. Nagyon, nagyon hosszú. Jobb, ha ti magatok nézitek meg a végét, mielőtt minden meglepetést elárulok. Megéri, higgyétek el! 🙂

J. K. Rowling három év alatt segélyen lévő édesanyából Nagy-Britannia egyik leggazdagabb asszonya lett. 2000-ben megalapította a Volant Jótékonysági Alapítványt, mely gyermekeket, hátrányos helyzetű családokat és szklerózis multiplexben szenvedő embereket segítő szervezeteket támogat. A világon minden 30. másodpercben belekezd valaki egy Harry Potter könyvbe. Becslések szerint világszerte több mint 400 millió példány fogyott a könyvből. Joanne folytatja az írást…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: