Türkiztoll

Színezd ki vele a hétköznapokat! :)

Nanowrimo-filmek #1: Enid

- november 6, 2015

Úgy terveztem, hogy Novemberben, amíg tart a Nanowrimo, hetente egy-egy filmmel bátorítom az elszánt résztvevőket. Nem is akármilyen filmekkel fogok jelentkezni, hanem olyan alkotásokkal, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az íráshoz, egy-egy híres, vagy kevésbé híres író életútját, munkásságát mutatják be. Az első ezek közül a filmek közül Enid Blyton életútját járja végig.

Enid Blyton több mint 750 könyvet írt, melyekből 500 millió példány kelt el világszerte. Könyveiből ma is évente nyolc milliót vásárolnak.

Enid

Enid családi életét tekintve nem éppen volt mintaanya, és mintafeleség. Nem is ezekért néztem meg már annyiszor az életéről szóló filmet. Én benne az írót csodálom. Az alkotót, aki minden nap leült az írógép elé, hogy valami újat alkosson legfőbb rajongóinak, a gyerekeknek.

Nagyon sokan bírálták, azt állították, hogy nem ő írja a könyveit. Emberfelettinek tűnt ugyanis a teljesítmény, amit véghez vitt. Kritikusai azzal vádolták, hogy mások, egy egész csapat írja helyette a könyveit, akik rabszolgákként dolgoztat. Enid azonban nem foglalkozott az efféle bírálatokkal. Amint mondta, őt nem érdeklik a 12 éven felüli kritikusok. Ő a gyerekeknek írt, nekik alkotott, ez volt a szenvedélye. Ő igazán tudta, hogy mi kell a gyerekeknek, mert legbelül ő is megmaradt gyereknek, sohasem nőtt fel igazán.

Csodálattal adózom a teljesítménye felett, amellyel írt, élt és alkotott. Minden nap több órán át dolgozott, napi 6000 szót írt. Ez a teljesítmény igen inspiráló lehet követőinek, különösen most a Nanowrimo időszakában. Így az a napi 1667 teljesítendő szó piskótának tűnik és eltörpül Enid 6000 szavas teljesítménye mellett.

Több, mint hétszázötven könyv és tízezernél is több novella született meg a tollából.  Nem csoda, hogy ilyen tetemes mennyiség mellett megvádolták, hogy nem csak ő egyedül írja a műveit.

Már kislányként is szerette a meséket, saját meséivel szórakoztatta két kisöccsét is. Tizennégy éves volt, amikor papírra vetette első művét. Tanárnőnek tanult és néhány évig tanított is, de közben sohasem adta fel az álmát, hogy írónő legyen.

Legtermékenyebb évében, összesen 37 könyvet írt.

A filmet például itt is megnézhetitek.

Remélem elég isnpirációt szolgáltattam a Nanowrimo első hetében Enid történetével és munkabírása, kitartása és lelkesedése nekünk is erőt ad a folytatáshoz! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: